Rundvisning i Warszawa – Warszawa city guide

Tur nr.1 – 2 timer. Eksprestur når du har travlt. Pris: 600 D.Kr.

Når du ikke har så meget tid, men gerne vil have en hurtig orientering om byen, og måske har du nogle spørgsmål, du gerne vil stille, inden du kaster dig ud i udforskningen af den polske hovedstad. Vi starter ved dit hotel eller mødes på slotspladsen i Den Gamle By. Her får du en rundvisning til de vigtigste steder, og du har mulighed for at stille spørgsmål. Hvis du har specielle emner du er interesseret i, kan du nævne det, når du aftaler turen, så forbereder jeg materiale til jer! Pris: 600 D.Kr. – Aftal turen pr. e-mail: m@hardenfelt.dk.

Jeg har en grundig viden om Warszawa, og kan med fornøjelse fortælle om arkitekturen og historien. Jeg adskiller mig måske nok fra de fleste andre turistguides ved, at jeg er kritisk i min fortælling; det vil sige – jeg viser ikke kun de smukke ting frem, men giver et indblik i byen på godt og ondt. 

Jeg er nok også lidt speciel ved at gå meget op i samfundsforhold, så en fortælling om det polske samfund, spændinger, nutidshistorie og dagligdag er en nærmest obligatorisk del af en guidet tur med mig. 

Jeg planlægger turen omhyggeligt, så det er vigtigt at jeg på forhånd ved, om der er dårligt gående med på turen. Jeg vil også gerne kende alderen på deltagerne samt vide på forhånd, hvis I kommer fra samme job/ virksomhed. Og så er det altid muligt at sige, hvad I er specielt interesseret i.

Rundvisning i Warszawa. Tur nr. 2. Pris 800 Kr. 3 timer.

En traditionel spadseretur i den gamle by. Vi mødes på jeres hotel eller på et centralt punkt i Warszawa.

Programmet afhænger af hvor vi starter, men tager også hensyn til hvor mange i er, deltagernes alder og interesser samt hvor effektivt gruppen bevæger sig. Bemærk venligst, at en gruppe ikke går hurtigere end den langsomste. Jeg laver hyppige pauser og venter på bagtroppen, men vil gerne vide det på forhånd, såfremt nogle af deltagerne er gangbesværede, således at jeg kan udarbejde en skånsom rute.

Ud over den historiske gamle by med Rådhuspladsen når vi helt sikkert de historiske forsvarsværker, kongeslottet, udsigten over Vistulafloden, præsidentpaladset og den ceremonielle Pilsudski-plads med den Ukendte Soldats Grav.

Resten af programmet lægges efter vejrliget og gruppens interesser, men ofte vil vi tage metroen over til Praga-distriktet på den anden side af floden, med en perlerække af arkitektur, som ikke blev ødelagt under 2. Verdenskrig. Samtidigt får i en orientering om hvordan det offentlige transportsystem virker i Warszawa.

Prisen for billetter til offentlig transport er 4,4 zloty pr. deltager for en billet, der gælder i 75 minutter, eller 15 zloty pr. person, hvis I foretrækker at købe en 24-timers billet til alle metro, sporvogne og busser i Warszawa. En 3-dages billet kan fås for 36 zloty.

Tur nr. 3. Warszawa – Gamle by + en tur med metroen

4 timer / 950 D. Kr.

Som 3-timers programmet, men vi tager en kaffe- eller ølpause midt på turen, og når at se lidt mere af Warszawa. Hvis vi går til fods kan vi tage turen ned til floden og se på den pragtfulde have, som er beliggende oven på universitetsbiblioteket. Her har vi fin udsigt til et panorama over Warszawa, flodbredden og Copernicus-centeret, som huser en fantastisk udstilling over teknik og udvikling.

Alternativt tager vi metroen til Kulturpaladset, og tager en tur rundt om den enorme bygning fra kommunisttiden, der nærmest står som et vartegn på Warszawa. Aftal turen pr. e-mail: m@hardenfelt.dk.

Tur nr. 4. Warszawa og Polen – Foredrag på hotellet om “Det Moderne Polen”, Gamle by + en tur med metroen. 5 timer/ 1.200 D. Kr.

Som tur nr. 2 – men indledes med 90 minutters foredrag på hotellet om det moderne Polen med efterfølgende samtale og spørgsmål.

I skal selv reservere et mødelokale på hotellet med en overhead projektor.

Det er også muligt at forberede andre specifikke foredrag, som er tilpasset til deltagernes ønske, men prisen vil så ligge på 2.000 Kr. for hele turen. Aftal turen pr. e-mail: m@hardenfelt.dk.

Tur nr. 5. Warszawa og Polen. 8 timer/ 1.800 D. Kr.

Tillæg for bus i 4 timer (vejledende priser): Op til 20 personer: 1.200 kr. Op til 28 personer: 1.600 Kr. Op til 51 personer: 2.100 Kr.

Foredrag på hotellet, to timers byvandring i den gamle by og 4 timer i bus og en rundtur i Warszawa. Vi vil efter aftale tage et stop til kaffe og et stop til frokost.

Som standard anbefaler jeg en tur til Wilanowa, hvor vi ser Kong Jan Sobieskis sommerpalads fra 1696, derefter en tur til Præsidentpaladset og en spadseretur gennem den pragtfulde Lazienkipark fra 1700-tallet, der som kongens personlige park er fyldt med en lang række arkitektoniske perler.

Hvis der bliver tid til det afslutter vi turen med en tur langs floden og et besøg ved den gamle russiske fæstning, hvor vi får mulighed for at se den originale galge, der blev brugt til hængningen af polske oprørere under det russiske herredømme 1795-1918.

Individuelle ture

Ovenstående er blot mine forslag, men det er naturligvis muligt at aftale andre ture og ruter, som er tilpasset gæsternes ønsker. Jeg udarbejder gerne et individuelt program til jer og sørger for at reservere frokost under turen. Jeg laver også gerne tematiske ture, hvor vi koncentrerer os om særlige områder. Det er typisk 3-timers ture til 800 Kr., men med ekstra omkostninger til transport og eventuel adgangsbilletter. Turene inkluderer fx:

Den Polske Folkerepublik – arkitektur og livsvilkår i Polen under kommunismen i årene 1947-1989.

Det jødiske Warszawa – Warszawa i mellemkrigstiden, den jødiske ghetto under den nazistiske besættelse og jødernes historie i Polen.

Et besøg i de vigtigste kirker i Warszawa.

En spadseretur på den “nationale” kirkegård – Powiazki kirkegården i Warszawa, som er kendt for sine usædvanlige monumenter.

 

Heldagsture fra Warszawa uden overnatning og med retur samme dag organiserer jeg som rejseleder.

Jeg påtager mig også opgaver som rejseleder i hele Polen, og hjælper gerne med at organisere turene. Jeg er imidlertid ikke et rejsebureau, så hjælp med planlægning og booking foretages efter regning og i kundens navn, hvis turen tager mere end 24 timer.

Heldagsture ud af Warszawa

Med sin beliggenhed midt i Polen er Warszawa et ideelt udgangspunkt for udflugter til andre steder i Polen.

Tur nr. 6

Med toget til Lodz

6 timer 1.500 Kr. plus togbilletter

Lodz er en industriby, som opstod i det 19. århundrede, primært baseret på tekstilindustrien. Byen var i forfald efter systemskiftet i 1989, men er nu langsomt vil at genvinde sin karisma som en storby fyldt med kunst og musik.

Arkitekturen i Lodz er unik, med sine mange byhuse fra 1800-tallet, opført at individuelle velhavere, med individuelle arkitektoniske præferencer.

Ud over den 4 km. lange indkøbsgade, Piotrowska, går vi rundt i byen og finder de mest spændende arkitektoniske perler, hvis lige man ikke finder andre steder i Polen. Der bliver også tid til frokost på en af de mange spændende restauranter, som er vokset frem de senere år.

 

Tur nr. 7

Bustur til Kazimierz Dolny og Lublin

10 timer – 2.200 Kr. plus bus.

Tillæg for bus i 10 timer (inkl. 500 km): Op til 20 personer: 3.200 kr. Op til 28 personer: 3.800 Kr. Op til 51 personer: 5.000 Kr.

Stop i den maleriske lille by fra 1100-tallet, Kazimierz Dolny, ved Vistulafloden, som i middelalderen havde sin storhedstid som udskibningshavn for korn. Byen har bibeholdt sin traditionelle arkitektur, og er i dag et traditionelt opholdssted for kunstnere og bohemer, som vil slappe af i romantiske omgivelser.

Derefter går turen videre til Lublin, som er en af Polens historiske middelalderbyer, der ikke blev ødelagt under 2. Verdenskrig. Byen var indtil 2. Verdenskrig domineret af en stort jødisk befolkning, og arkitekturen er præget af bygninger fra helt tilbage til det 16. århundrede.  En tur gennem gaderne i den gamle by giver et indtryk af middelalder, som ikke finder sin lige noget andet sted i Polen. Vi kigger også op på det gamle slot, som tårner op over byen, fortaber os i byens og Polens historie, og hvis der er stemning for det, tager vi en vandretur under byen i de underjordiske kanaler.

 

Tur nr. 8

Krakow med tog

10 timer – 2.200 Kr. plus togbilletter fra 200 Kr. til 550 kr. pr person i luksustog på 2. klasse (prisen på togbiletten afhænger af tidspunkter og forudbestilling – ved store grupper kan det være billigere at organisere bustransport – jeg indhenter gerne pristilbud).

Afhentning ved hotellet. Derefter 2 timer og 20 minutter i lækre luksustog til hovedbanegården i Krakow.

Her besøger vi Krakows berømte gamle by, spadserer op til Wawel, som er byens gamle kongeborg og ser det jødiske kvarter, som i de sidste år har udviklet sig til et internationalt kulturcentrum.

Hvis turen organiseres med bus kan vi eventuelt indlægge et besøg i saltminen i Wieliczka eller koncentrationslejren Auschwitz. Både Wieliczka og Auschwitz kræver en god fysik, lige som man skal være opmærksom på, at et besøg i Auschwitz kan være en traumatiserende oplevelse. Bustur til Krakow med besøg i Wieliczka eller Auschwitz tager omkring 12 timer. Prisen udregnes efter forespørgsel.