Praktiske oplysninger
Penge og kreditkort
Ældre polensrejsende vil huske hvordan man engang vekslede sine $ eller D-mark til polske matadorpenge hos taxachaufføren, tjeneren eller i en port. Disse tider er nu kun et eksotisk minde.
Kontante penge veksles bedst i vekselkontorer (Kantor), ikke i banker. Det er fornuftigt af undersøge prisen flere forskellige steder. I lufthavnen, på banegården og steder hvor der er mange turister kan forskellen mellem købs- og salgskurs være betydeligt over 10%, mens den i normale kantorer kun vil være nogle få procent. Der er normalt ikke vekselgebyr, så man kan godt veksle en dansk halvtredser, sådan at man får lidt byttepenge.
Stort set alle butikker, hoteller og restauranter i Warszawa tager imod internationale kreditkort, og overalt finder man maskiner hvor man kan stikke sit kreditkort ind, for derefter at få spyttet polske zloty ud. Vær opmærksom på, at gebyrerne for at hæve penge i pengeautomater varierer betydeligt.
Put kortet ind og få spyttet polske zloty ud
I det hele taget er der ikke meget brug for kontanter, men man kan da støde ind i en markedsstand, hvor de ikke modtager kort. Ligeledes skal man ofte bruge nogle småmønter, hvis man skal på toilettet.
Drikkepenge
Drikkepenge er i princippet indregnet overalt, men på restauranter efterlader mange lidt ekstra, hvis de er tilfredse, og lige så mange gør det ikke. Personligt giver jeg omkring 5%, hvis jeg synes serviceniveauet var ok, men der er også nogle, der synes, de bør give 10%. Det er ikke normalt at give drikkepenge, hvis man selv henter mad og drikkevarer ved en disk. Jeg giver normalt drikkepenge i kontanter, også hvis jeg betaler regningen med kort, hvilket sikrer, at ingen andre forgriber sig på tjenerens drikkepenge.
Man kan godt give et par zloty i andre serviceerhverv (taxa, frisør, massage), men det er mere undtagelsen end reglen. Personligt efterlader jeg normalt et par zloty til stuepigen, når jeg forlader et hotelværelse.
Toiletter
Der er gratis toiletter i butikscentre, museer samt på barer og restauranter. Enkelte steder (fx McDonalds) skal man bede om en nøgle eller bruge en kode fra kassebonen for at komme på toilettet.
Fritstående toilet fra ToiToi – leveres både med møntindkast og i gratisversion.
Offentlige toiletter koster som regel op til 3 zloty, og det er derfor fornuftigt at have lidt mønter, når man går rundt i verden, med mindre man er udstyret med en blære, der kan holde i lang tid.
Hvor der kommer mange turister er ofte opstillet en slags håndværker-toiletter, som oftest kræver en mønt for at åbne døren.
Vær opmærksom på, at kønsrollerne (specielt hos ældre) kan være noget anderledes end i Danmark. Det er normalt at åbne døre for kvinder, og kvinder går først ind i en elevator. Man kan som kvinde også risikere et håndkys. Galanteriet er mindre udpræget hos unge, og som turist er der ingen grund til at prøve at efterligne det.
Den Danske Ambassade ligger midt i byen, og optager to etager i en af byens mere mondæne kontorpaladser. Ambassaden kan hjælpe hvis du mister dit pas, bliver anholdt eller kommer ud for en ulykke.
Danmarks ambassade i Polen
Marszałkowska 142
00-061 Warszawa
Tel.: +48 (22) 565 29 00
Fax: + 48 (22) 565 29 70
E-mail: wawamb@um.dk
Ambassadena internetside: https://polen.um.dk/
220 volt som i Danmark. Stikdåserne passer normalt til danske stik.
Lokale fødevarebutikker har ofte åbent fra 6-7 om morgenen til sent på aftenen. De fleste almindelige butikker åbner 9, 10 eller 11 og lukker omkring 18.00, mens de i mange store butikscentre holder åbent til 21:00 eller 22:00. Med ganske få undtagelser før højtider er større butikker lukket om søndagen, mens mindre butikker ofte er åbne, det gælder fx den polske udgave af 7-eleven, som heder Żabka (den lille frø), og som tilbyder kaffe og hotdogs til rimelige priser samt vodka, øl og dagligvarer til opskruede priser.
Cafeer holder åbent fra tidlig morgen, de fleste restauranter åbner klokken 11:00 eller 12:00, men mange lukker relativt tidligt.
Med mindre der er særlige rygekabiner, så er det forbudt at ryge i lufthavne, på stationer, kontorer, hospitaler og de fleste indendørs arealer.
Mange større restauranter har rygelokaler, mens det i dag er sjældent at få et hotelværelse, hvor rygning ikke er forbudt.
Øl/spiritus er lidt billigere og vin koster nogenlunde det samme som i Danmark hvis det købes i supermarkedet, men er generelt langt billigere på værtshuse og restauranter.
Husk at alkohol skal drikkes hjemme eller på værtshuse. Det er FORBUDT at indtage alkohol offentligt på gader og i parker.
Vandet fra den kommunale vandforsyning har i mange år været anset for uegnet som drikkevand på grund af grum lugt, fæl smag eller skadelige stoffer. De sidste år og en masse EU-penge er dog ved at vende billedet. I dag er hanevandet generelt drikkeligt i det meste af Polen, men de fleste af mine bekendte drikker det dog ikke, med mindre det er kogt (men jeg selv drikker det gladelig). Vand på plastikflasker kan købes overalt, og det bliver nok ved med at være sådan i en årrække fremover.
Færdselsloven og gode råd fra politiet
Polsk politi informerer om færdselsloven i Polen. Vær opmærksom på, at det er forbudt at køre bil med mere end 0,2 promille alkohol i blodet. Hvis man overskrider 0,5 promille (den danske grænse), er der stor sandsynlighed for en fængselsstraf.
Hastighedsgrænsen er 140 km/t på motorvej, 120 km/t på tosporet motortrafikvej, 90 km/t udenfor bebygget område og 50 km/t i bebygget område. Hastigheden kan være begrænset yderligere ved skiltning.
Polsk politi informerer i linket om trafikforholdene i Polen på engelsk. Man kan også browse videre til Personlig sikkerhed, Råd fra politiet eller Sikre indkøb.
Send en e-mail til m@hardenfelt.dk hvis du gerne vil have en dansktalende guide til at vise dig de vigtigste steder i Warszawa