Geografi og klima i Warszawa
Warszawa gennemløbes af Wislafloden, som på dansk i gamle dage gik under sit latinske navn, Vistula. I gamle dage løb der også mere vand igennem den end i dag, hvor vandstanden ofte er så lav, at det er umuligt at sejle med udflugtsbåde. Men i gamle dage var floden livsnerven for byen, og ad floden blev der transporteret tømmerflåder med korn, som blev udskibet fra Gdansk. I moderne tid er den lavest registrerede vanddybde 62 cm. mens den højeste vandstand med omkring 8 meter er registreret i 2010, hvor floden kun var en sandsæk fra at oversvømme den ekspresvej, der løber langs bredden. Indenfor kommunegrænsen løber floden i en længde på 31 km, og det er muligt at tage en cykeltur hele vejen langs floden.
Byen udstrækker sig på begge sider af floden – venstre bred (vest) er området, hvor den Gamle By, ministerierne og parlamentet er beliggende, mens højre side (øst) overvejende består af bydelen Praga. Det regnes normalt for væsentligt ”finere” at bo på venstre end på højre side, men med tilkomsten af nye broer og i særdeleshed en effektiv metro, er det langsomt ved at blive udvandet. Hvis man vil huske, hvad der er højre og venstre, skal man forestille sig, at floden er levende. Den løber gennem hele Polen, og udmunder i Østersøen. Den vej, vandet løber (altså mod Østersøen/ Baltikum eller mod nord) er hovedet, og her kan vi nemt konstatere, hvad der er højre og venstre.
Wislafloden giver mange steder en fed naturoplevelse
Venstre side ligger væsentligt højere end højre side. Det gør også, at Warszawas Gamle By ligger på et fremspring, hvor en stejl skrænt fører ned til floddalen. På højre side er en stor del af området ned til floden udlagt til sikkerhedszone, hvor vandet flyder ind, når smeltevand i forsommeren får floden til at stige. Her får bevoksningen generelt lov til at udvikle sig vildt, og om sommeren er det et pragtfuldt rekreativt område for natur-feinschmeckere.
Men bortset fra de stejle skrænter ned til floden er Warszawa et relativ fladt område, som egner sig ideelt til cykler, løbehjul og rulleskøjter … og til spadsereture.
Warszawa ligger midt i Polen, og som sådan er byen et ideelt sted, hvis man gerne vil rundt og besøge andre egne i landet. Den opgradering der indenfor de sidste 15 år er sket med infrastrukturen har været centreret om at gøre Warszawa til knudepunkt, så der er gode forbindelser, både med fly, tog, bus eller bil.
Klimamæssigt er der tale om fastlandsklima. Det vil sige, at vintrene generelt er noget koldere end i Danmark, mens somrene er noget varmere. Det koldeste jeg personligt har oplevet var omkring minus 24 grader i 2006, mens somrene nogen gange kan være meget hede i dagtimerne. De senere år har dog givet milde temperaturer og begrænsede snemængder om vinteren samt ideelt varme somre, som ikke har føltes som en sauna. Nogle mennesker mener, at dette skal tilskrives de globale klimaforandringer. Den samlede årlige nedbørsmængde er nogenlunde som København, med lidt mere regn om sommeren og lidt mindre om vinteren. Der er også en tendens til, at det regner lidt sjældnere, men til gengæld i længere tid, når det så regner.
Ud over bevoksningen på flodsletten har byplanlæggerne sørget for masser af parker. Der er også en hel del skov, som primært ligger i nærheden af bygrænsen. På venstre side er den største skov Karbackiskoven (las kabacki), som er et rekreativt område. Større og lidt mere vild er Sobieskiskoven i Wawer på højre side (Rezerwat im. Króla Jana Sobieskiego), som er en del af områdets gamle urskov.
Send en e-mail til m@hardenfelt.dk hvis du gerne vil have en dansktalende guide til at vise dig de vigtigste steder i Warszawa.