Spis og bliv beruset i Warszawa
Da jeg lavede min første Warszawa-guide for 10 år siden, inkluderede jeg en lang liste over barer og restauranter. Det viste sig imidlertid at være en uheldig beslutning, for restaurationslivet i Warszawa er dynamisk. Mange lukker hvert år, andre åbner igen, og kvalitet samt fokus skifter hele tiden. I denne guide nævner jeg, når der er anbefalelsesværdige steder i nærheden, men det er som situationen ser ud sommeren 2023, så det kan nemt skifte. Derudover lægger jeg vægt på at pege på områder, hvor man kan få noget at spise og drikke.
Polakker har det med at gå ud i grupper, og mange steder bænkes man ved et bord og forventes så at tale med sine medbragte bekendte. Det er selvfølgelig ikke fremmende for muligheden for at etablere bekendtskaber med fremmede, men ud på aftenen (specielt i weekenden) vil mange af barerne i den indre by blive så fyldte, at folk står tæt og der hele tiden er mulighed for kommunikation. Og rigtigt mange barer har også lært, at en bardisk er fremmende for kommunikationen mellem gæsterne, men det er fortsat ikke tradition at man sidder ved baren i Polen. Mange steder er den blokeret til tjenernes redskaber, og man er nærmest tvunget ned ved et bord.
Warszawa har pt. kun en enkelt restaurant med en stjerner, men hvis man skriver ”Warszawa Michelin restaurant” i Google, viser der sig 19 restauranter, som alle har en aktuel anbefaling fra denne autoritative madguide. Jeg har gennemgået listen, kender de fleste af restauranterne, og kan anbefale dem, jeg kender (og resten har jeg hørt pænt omtalt) med den tilføjelse, at prisen er omkring halvdelen af, hvad den ville være på en tilsvarende dansk restaurant.
Mange danskere anser lækker mad for en væsentlig del af en rejse, og Warszawa har da også udviklet sig voldsomt de sidste 10-20 år. Der er kommet masser af indvandrere fra hele verden, som sætter deres solide aftryk på restaurationerne, og polske kokke har været ude og arbejde i resten af Europa. Der er kort sagt sket en enorm kulinarisk udveksling indenfor de senere år. Desværre er der også en del restauranter, som er gået ned som følge af Corona-pandemien.
Det nationale polske køkken har rykket sig voldsomt de senere år. Fedtet er blevet smidt i skammekrogen, smagene er mindre syrlige og man importerer ideer om friske råvarer og lettere retter. Man bør absolut ikke snyde sig selv for en tur på en polsk restaurant, hvis man tilbringer nogle dage i byen.
En gang i mellem skal man bare have noget at spise, og her findes McDonalds, Burger King og pizzarestauranter overalt.
Modsat Michelin ligger mælkebarerne. Det var traditionelt den måde polakkerne spiste på, hvis de var borte fra hjemmet. I de senere år har de fået et gevaldigt kvalitetsløft, og i Warszawas centrum er der som regel også et menukort på engelsk. I yderkvartererne er de nogle gange ikke piftet så meget op, og her kan det være vanskeligt for en ikke-polsktalende turist at orientere sig i udbuddet.
Mælkebarerne frekventeres af alle samfundslag og leverer også ofte mad til ældre og handicappede. Det er typiske polske retter, og man peger på tilbehøret, hvis man ikke forstår menukortet. Omsætningen er enorm, så varerne er helt sikkert friske hele tiden, og som regel er de også velsmagende. Under alle omstændigheder er et besøg på en mælkebar en del af kulturberigelsen ved et besøg i Polen. De serverer ikke alkohol, men er du træt af Coca-Cola kan du tage et glas kompot (saft), der som regel står ophældt i glas ved disken.
Man bestiller og betaler ved en kasse, får udleveret maden ved en disk og når man er færdig afleverer man bakke og efterladenskaber på et stativ.
Hvis man vil nyde koldt øl og solid mad i pagt med naturen omtales et par steder under ”Gå i skoven i Warszawa”, blandt andet Kulturparken i Powsin og Pole Mokotowskie.
Om sommeren griller polakkerne, og det gør de selvfølgelig også på de udendørs restauranter – her er parker og alle udendørs udskænkningssteder det perfekte valg til at køle lidt ned i varmen. Pølser bliver taget alvorligt i Polen, så de bliver normalt fremstillet omhyggeligt.
Ved de enkelte metrostationer finder man omtale af madhallerne. Her skal blot nævnes nogle af de bedste:
Elektrownia Powiśle, ul. Dobra 42. Metro Centrum Nauki Kopernika.
Hala Koszyki, ul. Koszyki 61/63. Metro Politechnika.
Mala Mirowska, Plac Żelaznej Bramy 1. Metro ONZ.
Konoser (tidligere industriområde, mere åbent område end egentlig hal), plac Konesera 1-10. Metro Dworzec Wieleński.
Soho Factory (tidligere industriområde, mere åbent område end egentlig hal), Mińska 25. Metro Stadion Narodowy.
Madhallen Elektrownia
Kæderestauranterne har gjort deres indtog – for snart længe siden. Kæder som McDonalds, Burger King, Pizza Hut og KFC er tungt repræsenteret i byen, og kræver ikke nogen særlig introduktion. Det gør Starbucks og Subway sikkert heller ikke. Man finder også en række lokale pizza, kebab og burgerkæder, som alle er blevet eksperter i dør-til-dør levering ved hjælp af cykelbude.
Amerikansk fastfood-kultur er fast forankret i Warszawa
Jeff’s er amerikansk inspireret køkken med masser af kalorier
Żabka er det polske svar på 7-Eleven, og kan findes overalt. Her kan man få øl, vodka og andre livsnødvendigheder, når andre butikker er lukket. De sælger også hotdogs og kaffe til rimelige priser.
Żabka (den lille frø) er Polens svar på 7-eleven
Sphinx opstod i 1995, serverer fast food ved borde, og prøver at give sig ud for en egentlig restaurant.
Pijalnia Wódka i piwo (Drikkestedet Vodka og øl) samt Ministerstwo Śledzia i Wódki (Sild- og vodkaministeriet) er lokale barer med lette anretninger, som refererer til polske traditioner. De er billige og uden specielle nymodernes salgsmetoder. Man henter varerne ved bardisken. Et godt sted, hvis man simpelt hen har lyst til at drikke og sludre.
Pijalnia Wódka i piwo (vodka og øl) – hvis det skal være enkelt og billigt
Endvidere ses en række cafeer, hvoraf Caffè Nero synes at være overalt. De serverer ikke øl eller alkohol, men har til gengæld sandwich og enorme kager.
Wedel er en chokoladefabrik i Warszawa, som har chokolade-cafeer over hele Polen.
Chokoladefabrikken Wedel i Warszawa. I den gamle toldbod foran fabrikken er indrettet en cafe med chokolade og lette frokostretter.
Gode områder
Er du blevet inspireret af ovenstående, eller er det for generelt? Jeg tør som sagt ikke lave en detaljeret spise-drikke guide, men lad mig nævne nogle enkelte områder, hvor det er værd at kigge forbi.
En lang gade domineret af istandsatte bygninger fra før 2. Verdenskrig, som løber parallelt med Marszałkowska-gade.
Både selve gaden og de tilstødende sidegader er tæt pakket med barer og restauranter i forskellige afskygninger. Det er en gade, som overvejende besøges af lokale, og kvaliteten er god de fleste steder. Priserne er generelt rimelige, men der er også et par steder i det øvre prislag, så tjek menukortet, der som regel hænger udenfor.
Hvis man starter fra Kulturpalads-siden og Hotel Polonia Palace møder man først en elegant restaurant (Żebra i kości = ribben og kødben) samt en grusisk restaurant i et noget lavere prislag. På vejen kommer man forbi italiensk mad, isanretninger, kager og små cafeer, mens der er en fed lokalstemning oppe i gadens anden ende med blandt andet Beirut og Kraken Rum bar, som ligger lige overfor Tel Aviv, som man kan frekventere, hvis man drømmer om vegansk kosher eller bare vil nyde en israelsk pilsner
Det er en lang gade, men vi starter fra indenfor Kulturpaladsets skygge og drejer ned af Marszałkowska-gade, for derefter at gå til venstre af Nowogrodzka ved det høje Hotel Novotel.
Hvis du er mand vil du muligvis blive tilbudt gratis strip-show her i området af en charmerende ung dame, men med mindre du har lyst til at få tømt din bankkonto, bør du nok gå videre. Disse klubber kan være relativt aggressive, og omtales regelmæssigt i aviserne for forskellige svindelnumre.
Når man kommer et lille stykke ned ad gaden, mødes man imidlertid af en herlighed af barer med håndværksøl til rimelige priser, og hvis det skal være endnu billigere kan man kigge ind i Pijalnia Wódka i piwo (Drikkestedet Vodka og øl). Der ligger også et par glimrende og uprætentiøse restauranter i gaden.
(Forfatningspladsen) – Pladsen med Stalins prestigebyggeri –Her finder man en række store restauranter og barer, som også er gearet til at tage større grupper (store grupper kræver omhyggelig overvejelse, for ellers risikere I at sidde i timevis og vente på maden).
(Vor Frelsers Plads, efter en stor kirke, som befinder sig på pladsen) – nogle få hundrede meter fra Plac konstytucji.
En relativ lille rund plads, som er fyldt med små barer, hver med sin egen profil. Det er her en stor del af Warszawas ungdom tilbringer aftnerne eller nætterne. Et par af barerne er legendariske, så jeg tager chancen og satser på at de ikke lukker lige med det samme: Coffee Karma fra 2002, som var et af de steder, der startede kaffebølgen; Charlotte – et bageri i fransk stil med servering af lette anretninger; Plan B på første sal – åbent til sent på natten samt juleaften. Et perfekt sted, hvis man godt kan lide at drikke og blande sig med andre mennesker. Og så er der alle de andre steder på pladsen.
Et andet godt sted er (øl)barerne ved det Hvide Hus på Rondo de Gaulle – lige ved siden af Nationalmuseet på Aleje Jerozolimskie. Her sad seriøse kommunistiske bureaukrater frem til 1989, i dag er gården og området fyldt med glade øldrikkende mennesker.
For øjeblikket sørger fem barer for de tørstige gæster i kommunistpartiets gamle hovedsæde
Fra det Hvide Hus kan man gå mod den gamle by af Nowy Świat, og her finder man også et pulserende aftenliv, specielt hvis man går ned i sidegaderne. Af sidegaderne vil jeg i særlig grad anbefale Chmielna i hele sin længde ned til Kulturpaladset, samt Foksal-gade, der simpelt hen er Warszawas svar på Jomfru Ane Gade i Aalborg.
Endvidere kan man krybe ind gennem porten ved Nowy Świat nr. 26, hvorefter man ender i en stor baggård med masser af små værtshuse.
Igennem porten på Nowy Świat 26
På den anden side af floden finder man Praga-distriktet. Her er specielt det eksklusive Sąska Kępa fyldt med lækre barer og restauranter, meget af det koncentreret omkring Francuska-gade.
Praga-området omkring Metro Wieleński hører lige som Sąska Kępa til på den ”mindre fine” side af floden, som dog efterhånden er ved at overvinde de gamle fordomme. Hvor Sąska Kępa er relativt eksklusivt, er stemningen omkring Metro Wieleński lokal. Hvis man fra metroen går ned til Jagielloński-gade finder man et antal hyggelige og glimrende restauranter, mens en tur af Ząbkowska-gade fører forbi et hav af små kreativt indrettede beværtninger, hvor de lokale sludrer om livets små og store spørgsmål. Hvis man fortsætter 5-10 minutter ud af Ząbkowska kommer man til vodkamuseet og livsstilsområdet Konoser.
Mellem Grzybowski-pladsen og Marszałkowska-gade – tæt på metro Świętokrzyska – finder man den eneste gade i den jødiske ghetto, som ikke blev ødelagt i 1943, nemlig Próżna-gade. Både her og på selve pladsen er opstået en række cafeer og restauranter, hvoraf nogle refererer til Warszawas jødiske fortid.
Den Gamle By er naturligvis fyldt med restauranter og barer. De fleste af dem er også udmærkede og priserne er rimelige. Men … man skal være opmærksom på, at de fastboende sjældent tager til den gamle By for at spise. Det gør, at menuen og kvaliteten er rettet mod turister. Jeg har fået langt værre turistmad forskellige steder i verden, end det som tilbydes i Warszawas Gamle By, men man skal nok ikke forvente 5 kokkehuer. Til gengæld er stemningen hyggelig, og på selve Rynek er ofte begivenheder som gør, at det er et fedt sted at sidde og nyde livet.
Send en e-mail til m@hardenfelt.dk hvis du gerne vil have en dansktalende guide til at vise dig de vigtigste steder i Warszawa.