Kunsten er med os overalt, når vi går rundt i Warszawa. Først og fremmest arkitekturen, som ofte viser en overordnet ide i de vældige arkitektoniske projekter, som er opstået i byen efter 2. Verdenskrig. For blot at nævne et par af de mest kendte i flæng – Stalinismens reelle socialisme, som ses overalt i centrum, den genopbyggede Gamle By i renæssancestil, den nærmest legetøjsagtige Mariensztat, højhusene opført efter 1989 samt de boligområder, der er opstået på forskellige tidspunkter, hvor man nærmest kan føle historiens gang, når man går rundt og betragter udviklingen i stilarter.
Kunsten findes også i de mange monumenter i kirkerne, og måske endnu mere på kirkegårdene, hvor der ofte er lagt enorme kunstneriske og finansielle kræfter i gravmonumenterne.
Warszawa er også en stor by, når det drejer sig om murmalerier, særligt hvis man kigger over på Pragasiden af byen.
”Giv barnet styrke” – et gavlmaleri ved en børnehave på Praga. Gavlmalerier med både sociale, politiske eller reklamebudskaber ses overalt i bydelen
Og så er byen fyldt med monumenter, hvor hvert enkelt i sig selv er et kunstværk. Endelig finder man den ”nationale” romantiske kunstskat på forskellige slotte, særligt Slottet i Wilanowa (Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie) og Kongeslottet (Zamek Królewski)i den Gamle By, hvor bl.a. Canalettos byskildringer fra Warszawa i slutningen af 1800-tallet er udstillet. Nogle af disse vises også i kopi i glasmontre langs indfaldsvejen (Krakowskie Przedmieście) til den Gamle By. Og vil man ikke så langt fra centrum byder parken bag den Ukendte Soldats Grav også på en imponerende samling klassisk inspirerede skulpturer.
Nationalmuseet
– Al. Jerozolimskie 3. Metro Centrum eller Nowy Świat Uniwersytet.
Nationalmuseet er beliggende i en imposant bygning ved de Gaulle Rundkørslen, lige ved siden af kommunistpartiets gamle hovedkvarter, det Hvide Hus.
Museet er et traditionelt nationalmuseum, som indeholder en meget bred samling af kunst og genstande fra oldtiden over middelalder og renæssance frem til nutiden. Her er selvfølgelig i høj grad tale om religiøst inspirerede malerier og skulpturer, hvor specielt middelalderen er præsenteret med vægt på de forskellige polske regioner.
Den største udstilling består af polske malere fra det 19. århundrede. Stilen følger i høj grad generelle europæiske tendenser fra perioden, men det er selvfølgelig også en tid, hvor nationerne genfinder deres nationale identitet, og det fremgår af billederne. Der vises også enkelte byskildringer fra hofmaleren Canaletto fra det 18. århundrede.
Her skal også fremhæves den historiske maler, Matejko, hvis maleri ”Slaget ved Grunwald” (færdiggjort 1878) er kendt af alle i Polen. Jeg er ikke glad for at vise nedenstående fotografi, for det over 4 meter lange fotografi kommer først til sin ret, når man ser det i virkeligheden.
Slaget ved Grunwald, Matejko, 1878
Endvidere vises en mindre udstilling af polsk brugskunst, som giver et panorama over udviklingen indenfor de sidste hundrede år.
Nationalmuseet ved aftenstide
Midlertidige udstillinger. Her for eksempel fra udstillingen Solhverv med skandinavisk kunst fra november 2022 til 5. marts 2023. Det viste billede er Jens Willumsens “Glaspustere i Hellerup Glasværk” fra 1887.
(Muzeum Plakatu w Wilanowie) – Adresse: ul. Stanisława Kostki Potockiego 10/16. Bus 116 fra Slotspladsen eller i weekenden fra Plac Trzech Krzyży.
Polen var for mange år siden kendt i den ganske verden for sine originale plakater, og Nationalmuseet har da også en speciel bygning med en samling af de mest originale polske plakater.
Museet er pt. under ombygning, så tjek på internetsiden, om det er blevet åbnet:
Paladset i Wilanów er også omtalt i ”Gå i skoven i Warszawa” som en af byens smukkeste parker. Inden i paladset ses en udstilling af polske renæssancemalerier
Det er beliggende ved siden af Paladset i Wilanów, hvor man også kan se en samling af ældre malerier, paladsets fantastiske have eller få frokost i en af områdets mange restauranter. Det store omkringliggende friluftsområde er en populær destination for Warszawas borgere, når de vil nyde en fridag. Det ligger i øvrigt i gåafstand til Helligdommen Guds Forsyn i Wilanów samt det omgivende nyopførte boligområde med fuldstændig ens beboelsesejendomme på lange rækker.
Królikarnia – på dansk kaninopdrættet – var for nogle hundrede år siden kongens jagtterræn, og var senere ejet af kunstinteresserede og velhavende adelsfolk.
Skulpturerne er drysset ud over parkområdet med løs hånd – her polske hoveder fra forskellige byer
I dag lægger den store park areal til en udendørs udstilling af skulpturer i vildt forskellige stilarter. Gratis adgang udendørs fra solopgang til solnedgang, indendørs udstilling onsdag til søndag.
– Det nationale kunstgalleri. Lige bag ved Sakserhaven og Plac Piłsudski. Metro Świętokrzyska.
Det store kunstmuseum i centrum – her med en installation og stole til afslapning på plænen foran museet
Det nationale galleris opgave er at udstille og promovere moderne kunst, både polsk og internationalt. De tager også tunge emner op, som konfronterer den polske selvforståelse.
Adresse: Jazdów 2 Kunst 15 minutter til fods fra Metro Politechnika
Det gamle slot er nu kunstmuseum
Selve slottet (Ujazdowski-slottet) med museet er i sig selv et kunstværk, det samme er omgivelserne med den stejle skrænt og vandløbet ned mod floden – som nabo til Botanisk Have og Łazienki-parken. Selve udstillingen har en bistro, mens man på slottets forside (mod floden) finder en glimrende restaurant med eksperimentelt køkken, Qchnia Artystyczna.
Qchnia Artystyczna (slottets bagside) er en spændende restaurant med et dristigt spisekort – et godt valg, hvis man har været til kunstudstilling
Udsigten fra slottets bagside og Qchnia Artystyczna
De flotte omgivelser flankeres af en nogen gange dristig tilgangsvinkel til de skiftende udstillinger, der vises på slottet.
Den danske kunstner Kristian Hornsleths hoved var i 2021 en af hovedattraktionerne ved en udstilling om politisk kunst
Kunstakademiet (Akademia Sztuk Pięknych). Adresse: Krakowskie Przedmieście 5. Metro Nowy Świat-Uniwersytet.
Kunstakademiet i Warszawa ligger lige overfor Universitetets hovedindgang. Selve universitetsområdet er absolut et besøg værd, både for at indsnuse stemningen, afprøve studenterkantinen og se de pompøse palæer, hvor Warszawas ungdom indsuger viden.
Men den modsatte side af gaden – Kunstakademiet giver lige så meget stemning og nogen gange er der et par udstillede værker til fri beskuelse.
Kunstakademiet i Warszawa – et skridt til siden, når man går igennem gaden Krakowskie Przedmieście, som fører til eller fra Slotspladsen
Akademiets kollektion af værker udført af tidligere studerende kan ses online på:
Galeria Foksal er et lille galleri beliggende i en af Warszawas mest elegante gader, nemlig Foksal, en gade man ikke bør undgå, hvis man er glad for mad, øl og underholdning. Desuden er gaden obligatorisk, hvis man synes om arkitektur.
Galleriet er beliggende i en sidebygning til Zamoyski-palæet, som markerer gadens afslutning. Der er tale om et non-profil galleri ejet af en fond, og her udstilles overvejende avantgarde kunst.
Kulturministeriet er i øjeblikket ved at færdiggøre et nyt museum for moderne kunst lige ved siden af Kulturpaladset i Warszawa. Der bliver tale om 20.000 kvadratmeter fordelt på fire etager på Warszawas bedste beliggenhed – en investering, som er skabt for at frembringe nye kunstelskere, som vanskeligt vil kunne undgå det nye museum.
Det nye museum for moderne kunst ved kulturpaladset i Warszawa – under opførelse
Thorvaldsen i Warszawa.
Den dansk-islandske billedhugger Bertel Thorvaldsen (1770-1844) besøgte Warszawa i 1820, hvor han bl.a. fik til opgave at udføre en statue af frihedshelten, fyrst Poniatowski samt middelalderastronomen Kopernikus.
Poniatowski befinder sig i dag foran præsidentpaladset i Warszawas centrum (Krakowskie Przedmieście 48/50), mens Kopernikus står nogle hundrede meter henne ad gaden foran det polske Videnskabernes Akademi (PAN) (Krakowskie Przedmieście 26/28).
Thorvaldsens statue af Poniatowski foran præsidentpaladset i Warszawa
Thorvaldsen udførte endvidere skitsen til et monument af Stanisław Małachowski, som var formand for parlamentet 1788-1792, og var blandt skaberne af den moderne polske forfatning fra 1791. Monumentet kan i dag ses i Johannes Døberens Domkirke (Świętojańska 8).
Send en e-mail til m@hardenfelt.dk hvis du gerne vil have en dansktalende guide til at vise dig de vigtigste steder i Warszawa.