Metro Stadion Narodowy
Med Stadion Narowy (Det Nationale Stadion) har vi bevæget os over floden, og befinder os nu i et ”andet” Warszawa. Stemningen er mere afslappet her, det hele lidt mindre ”glansfuldt” end på den anden side, men det er Warszawa, og det er en vigtig del, hvis man vil lære byen at kende.
En spadseretur langs Grochowska-gade vil give et godt indtryk af området, måske med et par afstikkere ned i sidegaderne. Og så er der selvfølgelig de seværdigheder, jeg nævner nedenfor.
Warszawa Wschodnia – Den Østlige Banegård. Adresse ul. Kijowska 20, men også adgang fra ul. Lubelska. Ca. 10 minutter fra Metro Stadion Narodowe.
Engang var der tunler som denne ved alle polske banegårde, med banansælgere og violinspillere og det hele – lidt af stemningen eksisterer stadig på den Østlige banegård
Warszawa har tre store banegårde – Centralna midt i byen, og så aflastningsstationerne den vestlige banegård, som er i gang med at blive moderniseret og totalrenoveret, samt den østlige banegård, hvor man stadig kan fryde sig over den kommunistiske arkitektur.
Banegården er oprindelig fra 1866, men blev ødelagt under 2. Verdenskrig. Den nye banegård stod færdig i 1969, og blev med sine interessante geometriske former dengang betragtet som et monumentalt eksempel på modernistisk banegårdsbyggeri. Ved opførelsen blev der dog anvendt billige løsninger, og banegården forfaldt hurtigt. Delvist renoveret 2012.
Jan Paderewski Parken (Park Skaryszewski im. Ignacego Jana Paderewskiego) Mellem gaderne Aleja Zieleniecka (200 meter fra Metro Stadion Narodowe) og Aleja Waszyngtona.
Søen med små haveafsnit ved bredden, som er finansieret af privat kapital
Her er vi ovre på den anden side af floden, i Praga distriktet, som har en totalt anden stemning end Warszawas centrum. I begyndelsen af det 20. århundrede lå her enge, hvor husdyrene græssede. I dag anses parken som en af Warszawas smukkeste parker, med store søer – et parkanlæg i engelsk stil, som spreder sig over 58 hektar.
Haven er sat i fin stand, blandt andet i et samarbejde med den tyske ambassade og private investorer, som har skabt den Polsk-Tyske Have. Den store sø inkluderer en lille havn og muligheden for at leje lystfartøjer til at sejle på søen.
Her blev flere polske konger valgt af den polske adel. Sådan gjorde man i Polen, efter at Jagiello-dynastiet uddøde i 1572
På den anden side ligger valgfælleden. Fra 1573 til 1764 blev de polske konger valgt ved frie valg af den samlede polske adelstand. En del af parken er et stort åbent område kaldet Kamienkowski Valgfælled (Kamionkowskie Błonia Elekcyjne), hvor to polske kongevalg blev gennemført, herunder den sidste polske konge, Stanislav August Poniatowski, som dog nok primært blev valgt under pres fra russiske soldater.
Jesu Legeme Kirken (Parafia Bożego Ciała) co-katedral. Adresse ul. Grochowska 365. 200 meter fra Metro Stadion Narodowy. Lige ved siden af den gamle Wedel chokoladefabrik.
Måske den kirke i Warszawa, jeg personligt synes bedst om. Der er tale om en smuk modernistisk kirke fra 1931, som overlevede 2. Verdenskrig. Den virker funktionel og ikke så bombastisk, som mange andre store katolske kirker. Om ikke andet er den værd at besøge, for at orientere sig om, at man kan bygge kirker på en alternativ måde.
Wedel Chokoladefabrik
Gavlmaleri, fabriksbygning og toldbod lavet om til chokoladeudsalg. På den modsatte side af gaden ses endnu en toldbod
Den gamle chokoladefabrik blev grundlagt helt tilbage i 1851, og har i dag et net af cafeer i alle større polske byer, hvor man kan proppe sig med chokolade i fast og flydende form. Det anses af mange for en national polsk perle, men er siden 2010 ejet af en japansk-koreansk koncern. I en gammel toldbod foran fabrikken ligger i dag en chokoladebutik.
Kamionek
Området hedder Kamionek, og både Wedel, kirken og parken kan tilgås fra Grochowska-gade. Den Østlige Banegård er også kun få minutters gang herfra. Men – Grochowska-gade er lang som et ondt år. Det her er Praga, arbejderkvarteret, som var kendt for sin trøstesløshed og kriminalitet.
Nu er metroen imidlertid kommet og det hele er pudset op, selv om forfaldet stadig kan ses i sidegaderne. Men hvis man spadserer eller tager sporvognen ud af Grochowska-gade, vil man langsomt forlade det Warszawa, man tror, man kender. Fra en international metropol kommer man ind i en provinsby, som nogle steder fortsat virker voldsomt forfalden. Men det er altså stadig Warszawa, og måske værd at tage et kig på, hvis man er nysgerrig.
Mińska-gade
Kort efter chokoladefabrikken kan man dreje til venstre (modsat parken) af Mińska-gade, og når man nu er her, vil jeg næsten synes, det er obligatorisk. Her får man en smagsprøve på det forfaldne Praga, som dog nu er ved at blive sat i stand. Det er også blevet mondænt her, hvad man hurtigt vil overbevise sig selv om.
Soho Factory
Spis godt i Soho
Soho Factory er et byfornyelsesprojekt, hvor et gammelt industriområde og jernbanegård er lavet om til boliger, kontorer, butikker, teater, dyre restauranter og billige cafeer, kokkeskole, udstillinger, modeopvisninger og meget mere.
Gamle fabriksbygninger får nyt liv
Der er også teater
… og hyggelige afslapningsbarer
Man føler kreativiteten i samme øjeblik, man går ind på området, hvortil der er adgang fra Mińska-gade 25 eller Żupnicza-gade fra den modsatte side. Det er sådan lidt som en tur til Christiania.
Neonmuseet – Det kan være lidt svært at finde, men er der en vilje, er der en vej
På området finder man også det privatejede Neonmuseet, som huser en samling af 200 karakteristiske neonskilte og lysannoncer fra tiden efter 2. Verdenskrig, hvor neon gik sin sejrsgang over hele verden, men måske specielt i østblokken. Det ligger sådan lidt tilbagetrukket, men hvis man leder, finder man det. Adresse: Mińska 25 (Soho Factory). Åbent hver dag i dagtimerne.
SWPS
Højere Skole for Social Psykologi – hvis man er ambitiøs og far og mor har lidt penge på kistebunden.
Kort efter Soho Factory kan man dreje til højre af Chodakowsa-gade, hvor man efter et par hundrede meter finder en af de få internationalt anerkendte polske universiteter, SWPS (Højere Skole for Social Psykologi), som fuldt ud er i stand til at konkurrere på kvaliteten af det, som leveres af de bedste statslige universiteter.
Stadion Narodowy
Det nationale stadion i de nationale farver. Kan overdækkes, og bruges til forskellige formål. Den cirkelrunde vej omkring stadion er perfekt til cykelture eller andre former for træning, når der ikke spilles fodbold. Det er også et fint sted, hvis man gerne vil kigge ind på højhusbyggeriet i Warszawas centrum.
Polens store nationale stadion blev opført til europamesterskabet i fodbold i 2012, som blev afviklet i fællesskab af Polen og Ukraine. Hvor det nationale stadion befinder sig, lå tidligere et noget mere afdanket stadion, som normalt blev anvendt som et enormt udendørs marked – en turistattraktion, der aldrig rigtigt er blevet genetableret, selv om nogle af markedsstaderne er flyttet til byens udkant.
Stadionet har plads til 60.000 siddende tilskuere, heraf 800 personer i 69 loger. Bygningen kan dækkes af en mobil tagkonstruktion, og den kan anvendes til forskellige formål. Den indeholder en del kontorareal, men der afholdes også store koncerter på stedet, og under COVID-pandemien, blev stadion anvendt som interimistisk hospital.
Det er muligt at besøge stadion på en rundvisning med guide – forskellige tematiske ture fra 15 til 29 zloty.
Send en e-mail til m@hardenfelt.dk hvis du gerne vil have en dansktalende guide til at vise dig de vigtigste steder i Warszawa.