Pole Mokotowskie til Racławicka
Vi er her ved at forlade midtbyen, og lander i bydelen Mokotów på den store Niepodległości-gade (Uafhængighedsgaden). Dette afsnit omfatter to metrostationer, men tager udgangspunkt i Pole Mokotowskie, som man også vender tilbage til, efter en tur omkring Racławicka – en rundtur på ca. 40 minutter, hvis man ikke standser undervejs.
Handelshøjskolen
Handelshøjskolen i Warszawa bliver af mange anset for at være en af Polens bedste uddannelsesinstitutione
En af de første bygninger vi får øje på er Handelshøjskolens lyserøde kompleks af bygninger fra begyndelsen af 1950’erne, som egentligt virker anderledes end stalintidens socialistiske byggerier. Den er igennem mange år uforanderligt blevet regnet for en eliteskole i Polen, og under kommunismen blev den kaldt Hovedskolen for Planlægning og Statistik. I dag underviser universitetet 15.000 kommende erhvervsfolk.
Pole Mokotowskie.
Et parkkompleks på i alt 73 hektar. Der er tale om et gammelt militært øveterræn, som senere blev lufthavn. I dag er det et åbent parkanlæg, hvor Warszawas beboere nyder fritiden med sport og sociale sammenkomster. De to legendariske barer-restauranter Lolek samt Bolek er åbne for store grupper, og danner ofte ramme for fester og sammenkomster. Men der ligger også restauranter som den amerikanske kæde Jeff’s eller Zielona Gęś (Den Grønne Gås). Læs mere under ”Gå i skoven i Warszawa”.
Længere ture
Langs Rakowiecka-gade og Puławska-gade
Det nu lukkede fængsel for langtidsfanger og varetægtsarrestanter er nu omdannet til et museum for stalinismens ofre
Hvis man går ned at Rakowiecka-gade i retning mod Puławska-gade passerer man på vejen Geologisk museum (nummer 4) samt det nu nedlagte Mokotów-fængsel (nummer 37) med plads til 1000 varetægtsarrestanter og langtidsfanger. Fængslet blev bygget under det russiske styre i begyndelsen af det 20. århundrede, og var dengang et relativt moderne og humant fængsel beregnet til kriminelle fanger, mens de politiske fanger blev anbragt andre steder. Porten er åben, og man kan gå ind i forgården. Rundvisning foregår på fastsatte tidspunkter med polsktalende guide, og er i og for sig fascinerende i kraft af, at det meste står som da fængslet blev nedlagt i 2017. I gamle dage var det en stående vittighed, at Rakowiecka er byens længste gade – det tager 15 år at gå igennem den.
Rundvisningen er dog (desværre) koncentreret omkring de politiske fanger fra Stalintiden, og er som nævnt udelukkende på polsk. Rundvisningen varer to timer, men hvis nogen vil høre om stalintidens ofre, kan jeg bookes som tolk ved en rundvisning.
Den tidligere danske ambassade er nu overtaget af tyrkerne, efter af den danske repræsentation fik vokseværk
På vejen kommer man også forbi den polske generalstabs hovedkvarter (Rakowiecka 4a) og kort efter, på den modsatte side af gaden, den tyrkiske ambassade (nummer 19), som frem til 2006 husede den danske ambassade, der dog dengang på grund af sin ekspanderende handelsafdeling søgte større lokaliteter.
Et spændende trekantet kontor- og indkøbscenter er opstået på det sted, hvor betonkonstruktionen med Supersam (den polske kommunistiske pendant til Bilka) for nogle år siden blev revet ned
Vel fremme ved Puławska-gade lægger man omgående mærke til det hvid- og glasstribede indkøbs- og kontorcenter – Miele Experience center og bag dette Plac Unii Lubelskiej, som i gamle dage var indfaldsvejen til Warszawa, og står flankeret af to gamle toldboder.
Hvis man derimod drejer til højre fra Rakowiecka-gade kommer man igennem Puławska-gade, en stor og levende forretningsgade med blandet arkitektur, overvejende fra før 2. Verdenskrig. Et kig ned i sidegaderne vil også gøre klart, at tyskernes totale ødelæggelse af Warszawa under 2. Verdenskrig var begrænset til visse bydele (om end ødelæggelserne sporadisk berørte alle dele af byen).
Her i nummer 26 kunne man egentligt tro, Stalin havde været på spil med en avanceret form for reel socialisme, men der er tale om en modernistisk bygning fra 1937 opført af chokoladefabrikant Wedel. Reliefferne er en hyldest til den industrielle revolution.
Enkelte ejendomme er dog opført i begyndelsen af 1950’erne, og bærer klart præg af stalintidens pompøse byggeri. Og gaden har heller ikke undgået lidt højhusbyggeri i beton fra 1970’erne.
Cafe Mozaika
Gaden har et levende restaurationsliv – i flæng skal nævnes Cafe Mozaika (Puławska 53), som har eksisteret siden 1960, og selv om den er moderniseret, føler man stadig fordums stemning. Endvidere Regeneracja (Puławska 61), som er et uprætentiøst men hyggeligt hangout sted for den lokale modne ungdom.
Regeneracja
Jan Matejko – en af de mange kunstnere, som i 1800-tallet var med til at forme det nye Polens selvforståelse i perioden, hvor landet var delt mellem Tyskland, Østrig og Rusland.
På stykket mellem Cafe Moziaka og Regeneracja vil man støde på et par ting, det er værd at lægge mærke til. Det ene er en statue af den polske nationale maler, Jan Matejko (Krakow 1838-1893), som i en periode, hvor Polen var udslettet fra verdenskortet, specialiserede sig i at male vældige malerier, som skildrede heroiske øjeblikke i Polens fortid.
Det mauretanske hus – kan virke som en lidt underlig konstruktion uden sammenhæng, men var engang en del af et paladskompleks
Et andet element er det mauretanske hus (Puławska 55) og en mindre pendant lidt længere fremme, som i forrige århundrede var en del af et paladskompleks i området.
Park Morskie Oko og Park Promenada. Mellem gaderne Puławska 53 (10 minutters gang fra Metro Racławicka), Spacerowa, Promenada og Belwederska.
Beliggende på Mokotow, der støder op til Centrum. To sammenvoksede parker med søer, store åbne arealer og ældgamle træer. Der er tale om en gammel adelshave, som har udviklet sig til en folkepark.
Læs mere under ”Gå i skoven i Warszawa”.
En rundtur – Racławicka-gade og Niepodległości-alle
Racławicka-gade med blandet byggeri, herunder villaer fra før 2. Verdenskrig.
Fra Puwałska drejer du til højre af Racławicka-gade. Det er en grøn gade med lavt byggeri og enkelte overlevende villaer fra før 2. Verdenskrig. Lige når man drejer om hjørnet fra Puławska støder man dog på en række betonbygninger fra kommunisttiden, behørigt indhegnet af et stålrækværk, som skærmer beboerne mod hovedstadens løsgængere. Men videre fremme fornemmer man en vældig ro, og har pludselig ikke fornemmelsen af at befinde sig i en storby.
Niepodległości-Alle
Ved Racławicka metrostation kan man enten synke ned i undergrunden og tage metroen videre ud i verden, eller fortsætte til højre af den store Niepodległości Alle, som er en af byens hovedfærdselsårer. Herfra har man omkring 1,5 km tilbage til Metro Pole Mokotowskie, hvor man kan følge den ”moderne” arkitektur fra kommunisttiden.
Send en e-mail til m@hardenfelt.dk hvis du gerne vil have en dansktalende guide til at vise dig de vigtigste steder i Warszawa.