The Green Border
(polsk: zielona granica) film af den polske instruktør Agnieszka Holland
23. september 2023
The Green Border er en dokumentalistisk film om begivenhederne på grænsen mellem Polen og Hviderusland i 2021. Den varer over to timer, og det skal gøres klart med det samme, at det ikke er en film man skal gå ind og se, fordi man gerne vil have lidt underholdning. Temaet er seriøst, og selv om der er en litterær tilgang til problematikken, er den baseret på virkeligheden, den virkelighed, som det nogle gange kan være rart af fortrænge.
Skurkene er grænsegendarmerne – både i Hviderusland og Polen. Hjernevaskede mennesker, hvor nogle af dem også prøver at fortrænge deres egen umenneskelighed. Men nogle af dem viser faktisk menneskelighed alligevel. Filmen går helt ned i detaljen med situationen, hvor ulykkelige og forfulgte mennesker lokkes til Hviderusland med løftet om videre passage til Polen, og dermed EU. De drømmer om familiemedlemmer i europæiske lande, de rejser med børn, og de er udsat for skruppelløse mellemmænd.
Polakkerne vedtager hurtigt, at flygtningene ikke er mennesker – de er projektiler i en krig, Hviderusland og Putin fører mod Vesten. Og reaktionen kommer prompte. Ovenfra får grænsepolitiet besked på at holde folk ude fra Polen, mens det hviderussiske grænsepoliti har fået besked på at sende flygtningene til Polen.
Ping-pong med mennesker
Her skildres ulykkelige menneskers ping-pong i detaljer, hvor de utallige gange sendes frem og tilbage mellem pigtrådshegnet mellem Polen og Hviderusland. Polakkerne nægter at acceptere asylansøgninger og i visse tilfælde udviser de en brutalitet, som er taget fra reelle begivenheder. Vi ved ikke hvor udbredt, det har været, men det har eksisteret. Når overordnede fortæller deres folk, at de kæmper mod ikke-mennesker eller undermennesker, sker der noget i hovedet på folk.
Det hele er flettet ind i et drama, som også viser de frivillige polske hjælpeorganisationer, der kæmpede for at flygtningene fik basale ting som tæpper, mad, vand og medicin til deres ophold i skoven, men som ikke kunne formå at få de polske myndigheder til at acceptere asylansøgninger. Internationale forpligtelser var simpelt hen suspenderet.
Filmen og folkeafstemning
Filmen kommer på et tidspunkt, hvor et af fire spørgsmål til en folkeafstemning den 15. oktober (sammen med parlamentsvalget) er, om Polen bør opretholde den mur, som siden er bygget mod Hviderusland, for at forhindre indvandring.
Kun svin ser filmen
Filmen har vakt opstandelse i polen, hvor grænsegendarmerne føler sig bagvasket, og en talsmand for deres fagforening har udtalt, at ”kun svin sidder i biografen” (og ser den film). – Et udtryk, som stammer fra besættelsen, og blev brugt om polakker, som så tyske propagandafilm. Præsident Duda har citeret udtrykket og Justitsminister Ziobro er nok den, der har gjort sin holdning mest klar: ”I det 3. Rige producerede tyskerne propagandafilm, som fremstillede polakkerne som banditter og mordere. Det har de i dag Agnieszka Holland til” – og her lykkes det så både at sammenligne filmen med nazi-propaganda, men også at antyde, at tyskerne stadig er glade for at hade polakkerne.
Konflikt med justitsministeren
Agnieszka Holland har erklæret, at hun vil sagsøge justitsministeren, men vreden blandt den nationalistiske fløj i Polen er af en sådan karakter, at Agnieszka Holland selv har hyret (og betaler) livvagter, for at undgå ubehagelige situationer – noget som ikke er uden grund. Den politiske vold i Polen er tiltagende og folk udviser aggressioner, som til dels er fremkaldt af meget ensidige beretninger fra medierne og et meget skarpt sprog fra politikerne.
Kontrast mellem mellemøstlige og ukrainske flygtninge
Filmen slutter med optagelser fra 2022, hvor ukrainske krigsflygtninge modtages overstrømmende af grænsepolitiet, som udviser dyb medfølelse og hjælper folk til ventende busser. Her viser polakkerne deres sande, hjælpsomme og medmenneskelige ansigt – og her må man efter at have set filmen selv reflektere over, hvad der lige er sket. Hvorfor kan man ikke hjælpe små grupper på grænsen til Hviderusland, men modtager ukrainerne overstrømmende?