Jødisk ghetto i Warszawa
Introduktion til det jødiske folks historie i Polen
#Guide i Warszawa #Rejseleder i Warszawa #Rejsefører i Warszawa #Turistguide i Warszawa #turguide i Warszawa
I bliver afhentet på jeres hotel, hvis det ligger i nærheden. Ellers mødes vi ved indgangen til den danske ambassade – ul. Marszałkowska 142. Det er en stor kontorbygning, som ligger på hjørnet mellem Marszałkowska og Królewska-gade, lige overfor Saski-parken.
1. Plac Grzybowski – centrum for jødisk kulturliv
Her foregik en stor del af livet i den jødiske ghetto. Vi spadserer gennem Próżna-gade, som var en del af den jødiske ghetto, men ikke blev ødelagt i 1943. Gaden er blevet sat i stand og gengiver stemningen i det jødiske kvarter før 2. Verdenskrig.
Vi taler om den jødiske ghetto under 2. Verdenskrig. Hvad var formålet og hvad forklarede tyskerne. Opdelingen i en stor og en lille ghetto.
Vi kommer også ind på jødernes situation i mellemkrigstidens Polen, og om spændingerne mellem polakker og andre folkeslag i den nyoprettede polske stat.
2. Nożyków-synagogen i Warszawa
En rundtur omkring synagogen. Her taler vi om jøder i dagens Warszawa og i Polen generelt. Og hvordan definerer man, hvem der er jøde.
Som standard ser vi på Synagogen udefra. Hvis I ønsker at gå indenfor, opkræver Sygagogen er gebyr på 20 zloty pr. person.
3. POLIN – Museet for det jødiske folks historie i Polen
Museet for det jødiske folks historie i Polen. Her ser vi en række forskellige monumenter og taler om deres betydning. Det er IKKE et lidelsesmuseum, men en spændende fortælling om 800 års jødisk historie i Polen.
4. Statuen af Jan Karski – Hvem er det?
Masseudryddelser og daglige tog til udryddelseslejren Treblinka. Hvem var Jan Karski, og kom der oplysninger ud om masseudryddelserne.
5. Monumentet for Heltene i den Jødiske Ghetto.
Kamp – Her taler vi om opstanden i den jødiske ghetto i 1943. Hvad var årsagen, hvor længe varede den, og hvad var konsekvenserne. Vi taler også om, hvordan opstanden opfattes i den polske befolkning, og sammenligner med opfattelsen af Warszawaopstanden i 1944.
Den anden side hedder March mod udryddelse. – Her taler vi om jødernes situation i Polen efter 1945. Herunder kommer vi ind på eksempler på angreb på jøder i den Polske Folkerepublik. Vi taler også om fordrivelsen af de sidste jøder fra Polen i 1968. Jeg omtaler også Jan Gross bog ”Naboerne” og polakkers mord på deres jødiske naboer i byen Jedwabne under 2. Verdenskrigen, og hvilken reaktion den fremkaldte i Polen, da den udkom i 2000. Endelig taler vi om mundkurven, som prøver at lukke af for enhver omtale af polakkers samarbejde med tyskerne under 2. Verdenskrig. Og så kommer jeg ind på, hvordan parlamentsmedlem Grzegorz Braun i 2023 i en protestaktion slukkede en syvarmet jødisk lysestage i parlamentet med en skumslukker.
6. Monumentet med Villy Brandt
Den tyske kansler, som udenfor programmet pludselig knælede foran monumentet ved et besøg i 1970. Hvorfor gjorde han det og hvad var konsekvenserne.
7. Anielewicza-bunkeren
Her holdt en gruppe jødiske modstandsfolk stand under opstanden i 1943. Bunkeren vil være bekendt af folk, som har læst Leon Uris’ roman Mila 18.
Vi kigger på museets arkitektur og taler om, hvornår jøderne kom til Polen og hvordan de var en del af samfundet i middelalderen.
Her slutter vi turen. I har mulighed for at spise frokost (glimrende jødisk kosher) i kantinen samt selv at se museet – det er en stor udstilling, så I skal som minimum regne med 2 timer, til at nå igennem museet.
Skriv til mig på m@hardenfelt.dk for at arrangere en guidet tur i Warszawa