8 timers tur rundt i Warszawa
Turen går til Warszawa – Hele dagen på farten
#Guide i Warszawa #Rejseleder i Warszawa #Rejsefører i Warszawa #Turistguide i Warszawa #turguide i Warszawa
Tur 6 ### 8 timer – 2.000 Kr. + 15 zloty pr. deltager til 24-timers bilet til sporvogne/metro + frokost (omkring 40 zloty, men kan sagtens blive dyrere, hvis I vil have noget specielt) + kaffe/ øl ved pauser. I kan være op til 50 deltagere, men hvis vi er en stor gruppe bliver det mere en enetale fra min side. Jo mindre gruppen er, jo bedre kan jeg tage hensyn til den enkelte deltager. Den optimale størrelse er 5-15 personer.
Jeg tilbyder to forskellige versioner at heldagsturen. Den ene er fire tematiske blokke, som er lagt sammen til en hel dag – dem kan I læse om i Gamle by i Warszawa + Jødisk spadseretur i Warszawa + Kommunismen i Warszawa + Det politiske system i Polen (tryk på titlen, så vises turen i et nyt faneblad)
Turen går til Warszawa – en afslapningstur
Det er umuligt at lave en fast formular for, hvad sådan en tur indbefatter, for det drejer sig dels om interesser, dels om i vil slentre eller løbe. En gruppe bevæger sig aldrig hurtigere end den langsomste, og jeg har ofte gæster med gangstativ eller rullestol. Dem skal man også tage hensyn til. En gruppe gymnasieelever kan derimod bevæge sig med en forbløffende hastighed.
Den anden version er mere løs, men beskrives nedenfor. Meningen med turen er at vise jer Warszawa fra forskellige sider uden at stresse. Vi går en del, men sidder også ned, holder pauser og tager offentlige transportmidler. Vi slentrer i langsomt tempo, med mindre I har lyst til at løbe, men I skal være i rimelig god gå-form. Det er trods alt en heldagstur.
Det afhænger af jer, hvor meget vi når og hvad vi skal se – så hver tur er individuel. I kan fortælle mig på forhånd, hvis I har noget, I specielt gerne vil se eller høre om, men ellers taler jeg med jer, når vi mødes, og så sætter vi programmet.
Vi vil under alle omstændigheder komme en tur ind i den gamle by, høre om 2. Verdenskrig og det jødiske Warszawa samt Warszawa under russerne fra 1815.
Der er en del historie med i programmet, men ikke sådan at vi bliver overfyldt, og der er ingen eksamen ved dagens afslutning. Meget af turen drejer sig om at se, føle og indsuge stemningen i Warszawa.
Afhentning ved hotellet klokken 10.00. Et eksempel på en tur præsenteres nedenfor, men den konkrete rækkefølge afhænger af, hvor vi starter. Vi kan også tilpasse programmet til jeres ønsker. Under alle omstændigheder får i altid et forslag, når jeg ved, hvor vi starter og hvor mange vi er. Jeg vil også gerne vide, om i er på turist- eller studietur… Eller noget helt tredje.
1. Kulturpaladset – en kæmpebygning med inspiration fra kulturpaladser i Moskva
Vi går rundt om Kultur- og videnskabspaladset og kigger også indenfor. Her taler vi om Polen efter 2. Verdenskrig og hvordan Stalin kom til at dominere efterkrigstidens Polen. Det inkluderer forhandlingerne mellem USA, England og Sovjetunionen under 2. Verdenskrig og opdelingen af Europa. Vi ser på Kulturpaladset som symbolet for sovjetisk dominans, og hvordan det i dag er blevet et symbol for Warszawa.
Det er muligt at komme op på udkigsterrassen og se ud over Warszawa. Jeg viser jer, hvordan I gør for at undgå at stå i kø. Så har I noget at lave til de kommende dage i Warszawa.
2. Museet for moderne kunst – helt nyt og spændende
Vi kigger ind på Warszawas nye museum for moderne kunst og får et indtryk af de i alt 20.000 kvadratmeter samt hvad man kan se derinde.
3. Warszawas højhuse – det kommer flere og flere af dem
Et panorama over hvad der bygges af højhuse i centrum og hvad de bruges til. Samt lidt om udviklingen af højhusbyggeri de sidste 30 år.
4. Bygninger fra før 2. Verdenskrig
Vi ser lidt på bygninger, som overlevede 2. Verdenskrig og taler om, hvor ødelagt Warszawa blev i den polske bevidsthed, og hvor slemme ødelæggelserne egentligt var. Vi kigger nok også ind i en baggård.
5. De første år efter krigen – stemning og arkitektur
Den polske regerings første hovedsæde efter krigen. Her taler vi om den begyndende kolde krig i 1940’erne samt ser på de arkitektoniske retninger, der kom frem og afløste hinanden. Det inkluderer Byretten for Warszawa-Centrum og Landbrugsministeriet.
6. Forfatningspladsen det socialistiske prestigeprojekt
Kronen i juvelen på den socialistiske arkitektur, Stalin var eksponent for. Den taler vi en smule om.
7. Teknisk Universitet – Hvem vil ikke være ingeniør?
Vi kigger ind og ser på flere overlevende huse fra før 2. Verdenskrig. Fortsætter med mere Stalin-arkitektur og ender ved Teknisk Universitet – en neobarok bygning fra 1899 som gør, at vi alle sammen får lyst til at blive ingeniører, specielt når vi går indenfor og ser, hvilke omgivelser de studerende skal arbejde i. Ved Teknisk Universitet giver jeg også en oversigt over uddannelsessystemet i Polen, og I er velkomne til at stille spørgsmål, hvis jeg skal uddybe.
8. Madhal i en gammel markedshal
Vi går igen et lille stykke, og ender ved en gammel markedshal, som for nylig er lavet om til madhal. Her kigger vi på den gamle bygning og ser, hvordan den er blevet moderniseret. Klokken er nok blevet omkring 11.30, så det er et perfekt sted at holde en kaffepause.
9. Metrotur – en effektiv måde at komme rundt i byen
Omkring 12.00 tager vi metroen til Den gamle By.
10. Thorvaldsen, Kopernikus og Chopins hjerte på samme sted
Vi starter ved Thorvaldsens Statue af Kopernikus. Samme sted har vi det Polske Videnskabernes Akademi og ved siden af en berømt kirke, hvor den polske komponist Chopins hjerte er indmuret i væggen.
11. Pilsudski-pladsen – Paradepladsen i den polske hovedstad
Kort tur til Piłsudskipladsen, hvor jeg taler om selve pladsen, men mere om pladsens politiske betydning. Her har vi en statue af Piłsudski – Polens frihedshelt fra uafhængigheden i 1918. Her taler vi om, hvad der skete i årene før og efter 1. Verdenskrig. Ved statuen af Kaczynski taler vi om flystyrtet i 2010, som dræbte præsidenten, samt om det politiske klima i Polen efter flystyrtet.
12. Præsidentpaladset – præsidentbolig med en masse historie
Vi fortsætter til Præsidentpaladset. Her bor præsidenten og her foregik rundbordssamtalerne i 1989, som førte til afmonteringen af kommunismen i Centraleuropa. Det er et glimrende sted at tale om Polen fra 1970 til 1989 – dvs. Solidaritet, strejkerne, militærets indgriben og undtagelsestilstanden.
13. Slotspladsen med Kongeslottet og Sigismund-søjlen
Vi kommer til Slotspladsen og går hurtigt gennem den Gamle By. På vejen hører vi om Chopin og kirken i Polen.
14. Warszawa-opstanden 1944
Vi standser ved Monumentet for Warszawaopstanden. Her taler vi om opstanden, Polen under 2. Verdenskrig samt samarbejdet mellem Hitler og Stalin. Vi kommer også bredere ind på 2. Verdenskrig i Polen.
15. Højesteret – tid til at tale om det politiske klima i Polen
Ved siden af ligger Højesteret. Det er en prægtig bygning, som giver anledning til at tale om de retsreformer, Polen har gennemgået i de senere år. Jeg taler om de forskellige synsvinkler, man kan finde i Polen, EU’s holdning til sagen og fremtiden for det polske retssystem.
16. Jødernes historie i Polen
Videre til POLIN – museet for det jødiske folks historie i Polen. Klokken er nu 14.00 eller 14.30. Jeg anbefaler, at vi spiser frokost i deres kantine (kosher, altså mad efter jødiske ritualer). Det er glimrende, effektivt og billigt. Der er våbenkontrol for at komme ind på museet, så I må ikke have knive på jer. Hvis I er blevet sultne tidligere, er der forskellige muligheder omkring den gamle by.
17. Den jødiske ghetto
Vi taler om den jødiske ghetto, det jødiske folks historie i Polen samt oprøret i den jødiske ghetto i 1943. Vi besøger også bunkeren, som af nogle vil være kendt fra Leon Uris roman Mila18. Som afslutning taler vi om holdningen til jøder i Polen – både efter uafhængigheden i 1918, efter 2. Verdenskrig og i dag.
Klokken kan nu være et sted mellem 15.00 og 17.00. Det kommer an på, hvilket tempo vi går i, og det kommer an på, hvor spørgelystne I er. Jeg holder meget af spørgsmål, og giver ofte lange svar, men det betyder også, at vi så ikke bevæger os så hurtigt. Det kommer også an på, hvor mange vi er, for hvis vi er 50 personer vil klokken helt sikkert være 17.00. Sagt med andre ord, vi har nu mellem en og tre timer tilbage.
Afhængigt af hvor meget tid vi har og hvad I har lyst til tager vi nu eksempelvis et eller flere af nedenstående forslag. Det snakker vi om og afgør i fællesskab, når tiden nærmer sig.
Flodbredden
a. Metroen til flodbredden, hvor vi ser universitetsbibliotekets taghave (i perioden 1. april-30. oktober), Kopernikuscenteret og hvordan man kan nyde livet ved flodbredden.
Den modsatte flodbred – Praga
b. Metro videre til Praga på den anden flodbred, som stort set ikke blev ødelagt under 2. Verdenskrig. Til gengæld fik området lov til at forfalde i de efterfølgende årtier, men indenfor de sidste 5 år er området blevet byrenoveret, og fremstår nu som en levende bydel med en helt anden stemning end den, man finder i Centrum eller Gamle by.
Eventyrbyen Mariensztat
c. Gåtur til Mariensztat, som er den første bydel, der blev genopført efter 2. Verdenskrig. Den er opført som en renæssance-provinsby, men ligger kun 10 minutters gang fra Slotspladsen. Her taler vi om, hvordan arkitekturen både skulle formidle de socialistiske visioner, men også give indtryk af et trygt nationalt hjem.
Wilson-pladsen
d. Metroen til Plac Wilsona (Zoliborz). Her ser vi en berømt modernistisk kirke med konservative synspunkter. Det vil give mulighed for at gå lidt dybere ned i kirken i Polen. Vi vil her også tale om præsten Jerzy Popieluszki, som var tilknyttet Solidaritet og i 1984 blev bortført og myrdet af agenter fra den polske sikkerhedstjeneste – samt hvilket indtryk det gjorde på det polske samfund. Endelig har vi også mulighed for at se dele at det gamle russiske fort, Citadellet.
Kongeparken Lazienki
e. Kongeparken Lazienki. Her er både en fantastisk park fra 1800-tallet og en masse vigtige statsinstitutioner, blandt andet premierministerens kancelli.
Ovennævnte program er kun et eksempel. Når I skriver, hvilket hotel I bor på, hvor mange I er, og om der er noget, vi skal lægge særlig vægt på, laver jeg et konkret forslag til en rute baseret på dette.
Skriv til mig på m@hardenfelt.dk for at arrangere en guidet tur i Warszawa