Dansk rejseleder i Wroclaw
5 timers gåtur i Wroclaw
#Guide i Wroclaw #Rejseleder i Wroclaw #Rejsefører i Wroclaw #Turistguide i Wroclaw #Turguide i Wroclaw
4-5 timer – pris 2.400 danske kroner for hele gruppen
Der er beregnet tid til en kaffepause på vejen
Afhentning på jeres hotel. Rækkefølgen afhænger af, hvor I bor henne, men vi når følgende elementer – og også en hel del mere end dem:
1. Hovedbanegården i Wroclaw – som et spansk slot
En bygning fra dengang, jernbanen var vigtig. Den er opført i 1857 og ligner nærmest et spansk palads.
På vejen mod centrum går vi af Pilsudski-gade, som er præget af palæer fra forrige århundrede.
Ved krydset til Swidnicka-gade ser vi installationen den anonyme forgænger, som er genialt værk, hvor fodgængerne opsuges af jorden og kommer op på den anden side af gaden. Vi taler lidt om den symbolske betydning.
Her er også vejen, som fører mod bydelen Krzyki, som blev totalt ødelagt under russernes angreb på Wroclaw i 1945, og først blev genopbygget i moderne stil i 1990’erne.
2. Swidnicka-gade – butikker og fyrster til hest
På vejen af Swidnicka-gade en del af byens gamle befæstning, som blev revet ned i forbindelse med Napoleonskrigene.
På vejen kommer vi også forbi en skulptur af en polsk middelalderfyrste, som er en del af fortællingen om Worclaw som en polsk by. Wroclaw har imidlertid været tjekkisk, og blev senere tysk. Polen fik simpelthen tildelt en stor bid af Tyskland efter 2. Verdenskrig som en form for erstatning for tabte områder i Øst, som indgik i Sovjetunionen. Disse områder kaldte Polen ”de generhvervede områder”. Det taler vi en hel masse om her.
Endelig kommer vi forbi operaen og det eksklusive hotel Monopol, som har været brugt i adskillige film. Det var også her fra balkonen Adolf Hitler talte til befolkningen i det daværende Breslau.
3. Enormt Rynek i Wroclw fra 1504
En af de mest imponerende rådhuspladser i Polen, med et rådhus fra 1504. Det er et kompleks af bygninger, som senere er både udbygget, ombygget og renoveret efter krigsskader.
Resten af Rynek er et kludetæppe i overlevende bygninger, modernisme, genopbyggede huse, springvand, statuer og symboler.
4. Tilstødende pladser til Rynek – alt det spændende i Wroclaw
Ved siden af Rynek finder vi tilbygninger i form af Saltpladsen med den gamle børs og blomstersælgere.
På den modsatte side finder vi den gotiske Maria Magdalena Domkirken fra 1523, som vi vil tale lidt om, fordi det var et forsøg på at bygge en national katolsk kirke. Det er aldrig lykkedes at skabe en stor kirkeretning, men den Polsk-Katolske kirke blev støttet af kommunisterne, som et forsøg på at skabe en kirke, som var uafhængig af paven.
Endnu et hjørne huser en anden ældgammel kirke.
5. Universitetet i Worclaw overflyttet fra Lviv
Breslau blev tømt for tyskere i 1945, i stedet blev byen omdøbt til Wroclaw, og kom til at bestå af mennesker, som kom fra de nu sovjetiske områder i Øst. Bøger og dokumenter fra universitet i byen Lviv blev flyttet til Wroclaw, som egentligt er arvtager til Lviv universitet. Men den barokke universitetsbygning fra 1739 er alt andet end polsk.
6. Oder-floden og dens mange forgreninger
Oder-floden er vidt forgrenet ved Wroclaw og gør, at byen har et hav af unikke broer. Vi kigger på nogle af broerne, og hører, hvad floden har betydet for byens historie. Og så hører vi også om oversvømmelser.
Vi bruger lidt tid i markedshallen, både for at se den storslåede arkitektur, men også for at undersøge, hvad polakker spiser og hvor meget det koster.
8. Wyspa Piasek – Lille Vatikan
”Lille Vatikan”– ordet er helt min egen opfindelse. Her er den enorme domkirke, teologisk fakultet og butikker med kirkeligt udstyr. Her kan du for eksempel købe en katolsk præstekjole eller en nonne-dragt.
Her taler vi om kirkens rolle i Polen – nu og tidligere. Vi kommer ind på skandaler, kirkens indflydelse på samfund og politik, kirken under kommunismen og den polske Pave Johannes Paul II.
Vi ser også et monument for da kirken under kommunismen blandede sig i polsk udenrigspolitik med et brev fra polske biskopper til tyske biskopper med titlen ”Vi tilgiver og beder om tilgivelse”. Det blev ikke godt modtaget i kommunistpartiets hovedkvarter.
9. Racławicka-panoramaet – Polen kæmper mod overmagten
Racławicka-panoramaet er et cirkulært kultbillede fra 1893. Det forestiller Slaget ved Racławicka i 1794, hvor en polsk general gjorde oprør mod russerne og den nyligt gennemførte deling af Polen.
Vi ser en model over kampene, og jeg forklarer om billedets politiske betydning og formål, samt hvordan billedet endte i Wroclaw i 1980.
10. Statuen over ofrene for Katyn-massakren
Her taler vi igen om 2. Verdenskrig og aftalen mellem Stalin og Hitler i 1939. Vi går videre til Katyn-massakren og hvilken betydning den har i den polske bevidsthed. Vi taler også om, hvordan holdningen generelt er til Sovjetunionen.
Det bringer os ind på krigen i Ukraine, Polens militær og holdninger til Ukraine. Bemærk! – der er ikke noget klart og entydigt svar.
11. Plac Grunwaldzki – se noget at Wroclaws spændende arkitektur
Her kommer vi igen ind på 2. Verdenskrig. Byen blev et fort, som ikke måtte overgive sig. Jeg forklarer lidt om, hvordan det foregik.
Vi ser også på noget af den imponerende arkitektur på pladsen.
12. Reja-gade – fyldt med elegante ejendomme fra før 2. Verdenskrig
En lang tur med førkrigshuse. Nogle er forfaldne, men de fleste er istandsat. Vi kan se krigen i bygningerne, men vi kan også se, at det har været en rig by.
13. Afslutning
Vi går mod udstillingshallen Hundredeårshallen og slutter vores tur ved zoologisk have. Her besvarer jeg spørgsmål og fortæller lidt om Polen i dag.
Den zoologiske have i Wroclaw er nok Polens mest imponerende ZOO. Særligt deres Afrikarium (dedikeret til det afrikanske kontinent) anses for at være enestående.
Skriv til mig på m@hardenfelt.dk for at arrangere en guidet tur i Wroclaw
Min amatørfilm om Wroclaw fra 2017 er stadig aktuel, og illustrer måske bedre end tekster og billeder, hvad vi kommer til at se under en rundvisning i Wroclaw. Den er 40 minutter, så du skal nok sætte dig godt til rette med en kop kaffe, inden du går i gang.