Gdynia

Byen

Gdynia er den nyeste del af 3-city, og nok også den mest dynamiske, med masser af store, internationale og overskudsgivende virksomheder. Arbejdsløsheden er minimal, og på gaden man kan se at folk bevæger sig målrettet mod konkrete gøremål.

En kvart million mennesker er samlet i denne enklave, og i henhold til tilfredshedsundersøgelser er det de mennesker i Polen der er gladest for tilværelsen som bor her; sådan har det været i mange år, og livet virker da også ukompliceret når man spadserer gennem den velholdte by med de brede boulevarder og flotte butikker.

Landsbyen Gdynia breder i 1922 vingerne ud efter en regeringsbeslutning i Warszawa. I henhold til Versaillestraktaten har Polen 140 Km. kyststrækning, men det inkluderer ikke en havneby. Gdynia ligger strategisk i Gdanskbugten, og selve området er i sig selv en naturhavn, som blot skal tilpasses, og den første midlertidige fragthavn åbnes i 1923.

Gdynia er den største polske investering i mellemkrigstiden, og efter at den første midlertidige kaj er åbnet går det slag i slag; der anlægges jernbanelinjer, skibsværft, infrastruktur, stadion og store virksomheder tiltrækkes til byen. Det danske firma Højgård & Schultz var hovedentreprenør på bygningen af selve havnen, en opgave som varede fra 1925-1935. Ved udbruddet af 2. verdenskrig blev polakkerne fordrevet fra byen, som herefter blev erklæret tysk, og efter krigens ødelæggelser fik Højgård & Schultz igen i 1945 entreprisen med genopbygning af havnen, som på grund af sin handelsstrategisk betydning havde absolut førsteprioritet blandt efterkrigstidens mange rekonstruktionsopgaver.

Havnen i Gdynia

Stemningen

Gdynia er ikke en typisk ferieby, og man vil da også støde på relativt få turister når man går igennem byens gader, selv om det internationale islæt er umiskendeligt på grund af de mange udenlandske virksomheder som er stationeret her, samtidigt med at der naturligvis er tale om en stor, international havneby.

Når man går igennem byen er det tydeligt at der er tale om en relativt ny by, hvor byplanlæggerne har sat et tungt, centralistisk fingeraftryk. Det kommer til udtryk i de brede gader og boulevarder, men også den logik som byen hænger sammen med, og som gør det nemt at bevæge sig rundt, både til fods og med offentlig trafik.

Højhuset ved havnefronten kan ses helt fra gdansk

Markedet

Indgang til markedet

Markedshallerne ligger lige ved Hovedbanegården, og tilbyder et indkøbsorgie i både fødevarer, beklædning og andre dagligvarer. Markedshallerne er langt større end man normalt ser i polske byer, og kvaliteten er i top; specielt fiskehallerne er et besøg værd, men hele markedet er præget af dynamik i en frisk og nogenlunde organiseret atmosfære.

Havnen

Havnen er uden konkurrence  det væsentligste rekreative område i Gdynia, her samles byen til spadsereture i weekenden, og på det grønne område op til havnen organiseres fester, musikarrangementer og andre aktiviteter. Havnen består af et antal bassiner, hvoraf de fleste er beregnet til gods eller råvarer, fx. udgør kulhavnen et selvstændigt område. Det er muligt at spadsere rundt på det meste af havneområdet og nærstudere det som regel meget store antal forskellige skibe som ligger i havn.  Det mest populære område for en aftenpromenade er Jan Pawel Alle, som løber langs en række cafeer, fiskerestauranter og spændende boder. Her finder man også Oceanarium – Gdynias akvarium, stoppested for vandsporvognen og færgeforbindelse til Sopot, Gdansk og halvøen Hel. Krigsskibet Blyskawica (Lynet) fra 1937 ligger også fast i havnen, og er åben for rundvisning og demonstration af fordums søkrigsteknik.

Kamienna Gora

Den bedste udsigt over Gdynia fås fra Kamienna Gura (Stenbjerget) som ligger ca. en halv kilometer i afstand fra Jan Pawel Alle og havnen i retning mod Sopot.

Det højeste punkt ligger 52 meter over havets overflade, og giver glimrende udsyn over bugten, lystbådene og resten af havnen samt oplandet. Et stort kors markerer toppen af bakken, og her ligger også et museum dedikeret til den polske flåde.

Orlowo og klippen

Orlowo ligger ved kysten, hvor Sopot slutter og Gdynia begynder. Det mest karakteristiske er den store klippe, som tårner ud i havet, og skygger for den direkte udsigt mellem Sopot og Gdynias centrum.

Området er typisk ferieområde, af nogen anset for det mest eksklusive i 3-city, med egen mole (som dog ikke når op på siden af Sopot-molen i omfang), sommerteater og eksklusive bygninger. Området er lidt mere afslappet end selve Sopot, men ligger i gåafstand, så man skal ikke være bange for at mangle underholdning.